Blogger Template by Blogcrowds

Asal-usul SolatDear Muslims,
Walaupun kite mengerjakan solat 5 waktu sehari semalam..tapi, anda tau x asal usul solat nih??
Hah..!! kalau x tau jangan risau..meh saya share dengan anda semua ape yang saya tau ek. Info nih saya dapat dari email. Harap maklumat ni boleh membantu anda untuk lebih khusyuk dan seronok bile solat nanti. Pastu nanti da tau tu..share2 r dengan adek2 anda ke..mak ayah ke..sedare mare ke..x kesah r asalkn info ni di pas2..ok? Alhamdulillah!

SUBUH:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat.Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

Rakaat pertama:-
Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua:-

Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.

Rakaat pertama:-

Bersyukur bagi penebusan.

Rakaat kedua:-

Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.

Rakaat ketiga:-

Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.

Rakaat keempat:-

Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama:-

Kelam dengan kesalahan.

Rakaat kedua:-

Kelam dengan air laut.

Rakaat ketiga:-

Kelam dengan malam.

Rakaat keempat:-

Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:

Rakaat pertama:-

Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.

Rakaat kedua:-

Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.

Rakaat ketiga:-

Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

Rakaat pertama:-

Dukacita terhadap isterinya.

Rakaat kedua:-

Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.

Rakaat ketiga:-

Dukacita terhadap Firaun.

Rakaat keempat:-

Dukacita terhadap anak Firaun.
Sekian,wassalam.

Assalamualaikum w.b.t. Tajuk kali ini mungkin agak cliche sebab ramai mungkin dah tau tentang batas hubungan lelaki dan perempuan. Tapi, tak ramai yang tahu apa akibatnya jika kita buat-buat tak endah akan hukum Allah. Sekarang, kalau kita perasan, dekat sekolah/universiti, memang ramai couple2 yang jalan-jalan pegang tangan, ada yang peluk2, ada jugak yang mengalahkan orang kahwin siap masuk hotel. Kawan2 Islam saya sekalian, terdapat sebutan hadis yang mengatakan bahawa

"Adalah lebih baik seorang lelaki itu ditusuk dengan besi yang panas menembusi kepalanya daripada menyentuh seorang perempuan yang bukan muhrim baginya."

Daripada hadis di atas, hubungan bersentuhan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim itu sebenarnya ialah haram. Haram di sini kita boleh kaitkan sebagaimana haramnya seorang Islam memakan haiwan dua alam atau khinzir, haram juga untuk orang Islam berzina. Oleh itu, janganlah memandang ringan terhadap hukum Allah. Tiada istilah 'setakat pegang tangan' atau 'suka-suka', biar setinggi mana sayang anda terhadap kekasih anda, ingatlah bahawa tinggi lagi kasih sayang Allah terhadap kamu.

Lebih baik mati daripada melakukan perbuatan yang haram.


Sekian, salam.
p/s: Sebarkanlah ilmu ini kepada rakan2 sesama Islam. Semoga hidup anda diberkati Allah s.w.t.

Newer Posts Older Posts Home